2

Йогийските асани (пози) имат дълбоко физиологическо въздействие и значителен формиращ ефект както върху мускулите, така и върху структурата на вътрешните органи. Характерното за тях е, че функционалното натоварване на мускулатурата се постига без недостиг на кислород и без загуба на енергия. Предизвиканото статично-силово (изометрично) „съкращаване“ на мускулите, максималното разтягане на сухожилията и сухожилните възли води до силно дразнене на проприорецепторите в тях.

Както показват изследванията, тази силна проприоцептивна импулсация достига едновременно до вегетативните центрове на хипоталамуса и мозъка и по този начин се усилва дейността на сърцето и на дихателния апарат. Такъв вид функционално натоварване на мускулите, на техните проприорецептори, а чрез тях на вегетативната нервна система, на сърцето, кръвообращението и дихателния апарат не съществува при никоя друга система.

Известният йога учител Христо Илиев използва най-точния израз за практикуване на асаните (фезическите пози) –  “удосилие” (удоволствие от усилието) с липса на всякакво насилие върху тялото.

8

Важно е позите да се изпълняват съсредоточено, а навлизането в тях плавно и спокойно. Вашата мисъл трябва да бъде и в ръцете и в краката – да участва във всяка клетка от тялото като по време на изпълнението на всяка асана мисълта трябва да бъде в настоящето – Тук и Сега. За начинаещите е трудно да насочват и задържат вниманието си към всяка поза. За тях е нужно внимание за правилното изпълнение на асаната и следенето на инструктора. Важен е и акцента върху Пълното йогийско дишане, което напълно и оптимално използва капацитета на белите дробове. Това е и едно от големите предимства на йога. Тук концентрацията се получава непринудено, а стимула към съсредоточаване се получава естествено…

ИН ЙОГА

Ако сте чували какво е да слеете тяло, дъх и съзнание в едно, но ви е трудно да го изпитате или дори да си го представите, то тогава Ин ЙОГА определено е за вас.

Ако търсите пълен релакс от натоварения си начин на живот, от хроничната умора и динамичния ум – Ин йога ще ви научи на търпение, а освен това  ще развие гъвкавостта на тялото ви до неподозирани нива.

Ин Йога е тишина, Ин Йога е спокойствие, Ин йога е отговори на въпроси, които дълго са ни измъчвали .. Тя  е бавна и много търпелива… но след срещата с нея никога не си същите. И няма как да е друго … защото всичко започва когато погледнете към себе си… когато чуете тишината вътре във вас…
Ин Йога е отношение, но и отговорност…към самите нас. Ин Йога е хармония, Ин йога е мост и правилния начин да минете по него…

Практиката на Ин ЙОГА, с характерното дълго задържане в асаните е насочена изключително към съединителната тъкан. От гледна точка на науката , съединителната тъкан в общата маса на всеки орган е 60-90% и осигурява хранене и почистване на съединителната тъкан и на другите клетки (нервни, мускулни, епителни).

Именно във важността на съединителната тъкан, във всичките й форми, се съдържат основните отговори на въпроси, свързани с произхода, хода и лечението на множество заболявания.

Накратко, Ин Йога е прекрасен начин да разтегнете тялото си, да хидратирате фасцията и да изхвърлите токсините.

Да се обърнете, да навлезете навътрев себе си и да намерите покой.

Ако сте имали тежка и натоварена седмица, то непременно завършете деня или седмицата с Ин Йога, така ще се освободите от тежеста в тялото и ума и ще посрещнете напълно възстановени, спокойни и уверени новите предизвикателства!

Кои са  причините за болките в гърба? И защо йога и движението лекуват?

3d rendered illustration of the male nerve system

Йога никога не е заменяла медицината и не е би­ла неин противник. От самото зараждане на медицината като наука, поставила си за цел да лекува и предпазва от болести, фи­зическите упражнения са били пропагандирани от лекарите.Прочутият лекар от древността- Гален,обичал да казва, че той „хиляди пъти е връщал здравето на болните с помощта на фи­зическите упражнения“.Йогийските упражнения и пранаяма не са вълшебна пръчица, но въздействат на организма като цяло, “събуждат го” и засилва собствените му защитни сили. В това отношение човечеството не е намерило по-добро средство, пък и едва ли ще открие някога.

Всяко изменение на гръбначния стълб, независимо каква е причината, може да доведе до редица много сериозни заболявания. А подобни изменения могат да настъпят дори без да осъзнаете това. Една неподходяща поза на работното място, травма по време на тренировка или при занимание с тежка физическа работа ,повдигане на тежест, без да се помисли как точно да се извърши това, неправилно хранене, неподходящи обувки и т.н…Човек не винаги осъзнава причините за някое заболяване, не винаги реагира на първите сигнали, подадени от организма, но повярвайте, че щом става дума за изменения в гръбначния стълб и свързани с тях заболявания, нещата са много, много сериозни. Защо е така? Защото гръбначният стълб е свързан с почти всички наши органи. Той се състои от 33 прешлена, образуващи 5 отдела: шиен, гръден, поясен, кръстов и опашен. Между отделните прешлени са разположени хрущяли и връзки. Благодарение на тази конструкция човекът може да се извива в различни посоки. Всеки знае, че съединявайки се, прешлените образуват канал, в него е гръбначният мозък, от който излизат нервни влакна, обслужващи нашето тяло. Тридесет и едно такива влакна са разположени по дължината на целия гръбначен стълб. Осезание, обоняние, слух, зрение, мускули, хормонални жлези и други органи и процеси са под контрола на гръбначния стълб, тъй като коренчетата на чувствителните нерви,отговарящи за много от тях, са свързани с него. Едва ли някой се досеща, че при възпаление на пикочния мехур, при импотентност, гинекологични проблеми при жените има увреждания във втори гръбначен прешлен, а ако ви боли често гърлото или щитовидната жлеза не функционира правилно, вниманието трябва да се насочи към пети гръден прешлен.

За да се справим с тези проблеми преди всичко е нужно да включим в програмата си всекидневна и балансирана йога практика, която способства за укрепване на нервната система, закаля­ва и засилва организма, разходки на чист въздух и занимания със спорт като плуване и колоездене..

Остеохондроза и радикулит

Остеохондрозата се дължи на изменения на гръбначния стълб, по-точно в междупрешленните дискове.. Ако е поразен шийният дял, говорим за шийна остеохондроза,а има и гръдна, и поясна. Причините за това заболяване са различни. Най-често това е травма, понякога съвсем стара, от детските години. Или хронич­но инфекциозно заболяване, преди всичко ревматизъм. Има и случаи, когато заболяването възниква в резултат на продължи­телна неподвижност или еднообразна работна поза.

С годините, изведнъж точ­но в най-неподходящия момент – когато си на гости, на улицата, на кино – те пронизва остра болка в главата, в шията. А след то­ва болката започва да напомня за себе си непрекъснато, като се засилва при всяко движение и се съпровожда от неприятно хрущене в ставите.

Най-доброто лекарство за стра­дащите от остеохондроза са редовните физически упражнения и йога.

Yoga-0005

При тези, чийто труд е свързан с навеждане на главата (а точно това способства за възникването на остеохондроза), в йога се предлагат множество асани, въвличащи в активно движение гръбначния стълб и шията. Разбира се масажите (ако разбира се, лекарят позволи) и физиотерапията.

Раликулитът е едно от най-разпространените заболявания на нервната система и от него страда целият организъм. Причини­те, които го предизвикват, са различни. Преохлаждане на организма, постоянно пребиваване във влажно и студено помещение, резки промени в температурата на въздуха, излагане на течения, трав­ми. Често той е усложнение след ревматизъм, грип, ангина.

Какво предизвиква болката? От гръбначния мозък се разкло­няват нервни коренчета. Именно тяхното възпаление се нарича радикулит. Той може да възникне в коя да е част на гръбначния мозък. Обаче шийните и гръбните нервни коренчета рядко се поразяват, докато долните поясни и горните кръстцови, влиза­щи в състава на седалищния нерв, заболяват по-често – точно това състояние се нарича поясно-кръстцов радикулит.

По правило лекарите назначават при радикулит всевъзможни лекарства и процедури. Но радикален начин за лечение и профилактика на радикулита е движението и йога. Да, именно движението, от което така се плашат болните. Йогийските асани увеличават прилива на кръв към болните мускули, а усилената мускулна дей­ност активизира общата обмяна на веществата и способства за извеждането от организма на излишните соли (а „помощник“ на радикулита е отлагането на соли в гръбначния стълб).

Yoga-0191

Правете йога се с лек тренировъчен екип, за да не охлаждате мускулите си като в никакъв случай не бива да стоите на течение по време на изпълнение на упражненията.И не допускайте типичната грешка – щом позатихнат болките, край на йогата и разходките.

 Спон­ди­ло­па­тия е хронично и системно възпаление на гръбначния стълб . Проявяващи се с болка, провокирана най-вече при кифоза , гръбначна неподвижност и болестта на Бехтерев.

Дископатията и дисковата херния в лумбалната област заемат най-голям процент от заболяванията на периферната нервна система. Между прешлените на гръбначния стълб има дискове, които представляват влакнисто-хрущялна пластина. В средата има ядро, обградено от пръстен. Когато в този пръстен се получат цепнатини,от тях започва да излиза пулпозното ядро на диска.Точно това мигриране на ядрото се нарича дискова херния.

Причините за подобни заболявания са резки движения, вдигане на непремерени тежести, усукване на тялото, при спортуващите-претренираност, неподходящи обувки. При тежка физическа дейност най-голямо е натоварването на кръстния отдел на гръбначния стълб. Болката в кръста с разпространение към един или двата крака се дължи на вертебрална остеохондроза /шипове/, снижен междупрешленен диск или пролапс на същия диск. Основна роля играе механичния фактор – притискане на задните коренчета.

Някои препоръки: За да не допуснете увреждания на гръбнака, спете на твърдо легло като това може да ви помогне да коригирате и леки гръбначни изкривявания. Във всекидневната ви йога практика освен огъвкавяващите асани използвайте балансирано натоварване на всички мускули на тялото, тъй като в йога то се разглежда като едно цяло. Избягвайте обувки с високи токчета като 6 см. е максималната височина. Ако работите седнали, използвайте позиция с изправен гръб, избягвайте полуседнало-полулегнало положение и не се заседявайте. Хранете се с продукти богати на калций, фосфор,магнезий и манган. Не забравяйте, че на организма са нужни и витамини. Без витамините С и D организма не може, а витамините от група В дори се използват при лечение на гръбначни заболявания и възпаления.

Една проста противовъзпалителна рецепта с куркума

kurkuma

Вземете една четвърт чаша куркума на прах, смесена с половин чаша чиста вода и оставете да къкри за няколко минути на умерен огън, като се разбърква непрекъснато. Не позволявайте на гъстата паста да стане прекалено суха. След като изстине, поставете сместа в буркан и го сложете в хладилник. Може да да издържи няколко седмици без да се развали. Взимайте по пълна лъжица от буркана и я смесвайте с топло мляко – животинско или на основата на растения, можете да добавите мед или чия, кокос, бадеми или сусамово олио.

Част от материалите са взети от интернет

ШАНКХАПРАКШАЛАНА – ОЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО И УМА С ВОДА

Най-подходящ разтоварващ ден според зодияка е:

Понеделник: Рак и Водолей

Вторник: Овен и Скорпион

Сряда: Дева и Близнаци

Четвъртък: Риби и Стрелец

Петък: Везни и Телец

Събота: Козирог

Неделя: Лъв

Това са и благоприятните разтоварващи дни, през които можем да консумираме само вода или плодове според сезона.

Това е практика за изчистване на целия стомашно-чревен тракт. Освен, че отмива шлаката и слузтта, също стимулира храносмилателните функции на червата, задстомашната жлеза, черния дроб, тънкото и дебелото черво и напълно пречиства кръвта.

Не предприемайте процедурата без надзора или съветите на йога инструктор!

Какво ни е необходимо:

  • морска сол
  • няколко литра топла вода
  • подходящата храна за захранването (описана по-долу)
  • няколко часа свободно време – от 2 до 4

Кога може да прилагаме:
Като изпитаме необходимост от изчистване на целия тракт, добре е да изберем ден, в който сме спокойни и отпочинали. Предишния ден не е желателно да сме се хранили с тежка месна храна и пили червено вино или алкохол. Процедурата се извършва в спокойна и ведра обстановка. Ако сме притеснени за нещо, всичките ни вътрешни органи ще са стегнати и свити и изчистването няма да е пълноценно или много трудно.

Подготовката:
Решете предварително кой ден ще извършвате процедурата и си набавете всичко необходимо. Предния ден яжте предимно или само растителна храна без да преяждате. Вечерта е добре да изпразните червата си с разхлабителен билков чай или с клизма. Дори е задължително червата ни да са празни преди започването на процедурата. Важно е да сте напълно спокойни и отпуснати както физически така и психически.

Самата процедура:
Станете рано сутрин – около 6-7 – тогава е естественото биологично време за чистене на червата. Загрейте няколко литра вода – нека да е топла на пипане. На 1 литър вода слагате  сол до консистенция и вкус- физиологичен разтвор  и бъркате до пълно разтваряне. Преминавате към изпълнението на следната процедура:

1) Изпивате 1-2 чаши от водата като се пие изправен, има и вариант на поемане в седеж на малки глътки,за да не се получи гадене.

2) Веднага изпълнявате без прекъсване поредицата от 4 типа упражнения, описани по-долу.

3) Повтаряте точка 1) и 2) докато изпиете 6 чаши вода.

4) Ако след този момент не настъпи позив до тоалетната, повтаряте упражненията докато почувствате позив.

5) След като отидете до тоалетната, продължавате с изпълняването на точка 1) и 2) като почти винаги след това ще се налага да посещавате тоалетната.

6) Процедурата свършва тогава, когато започне да изхвърляте чиста вода, това обикновено става с минимум 14 чаши вода.

7) Завършването на процедурата става така – изпивате 2-3 чаши чиста, студена и несолена вода, а за по-добър ефект повръщате (кунжала)– така измивате стомаха и хранопровода от вредни налепи. Вместо повръщане може да вземете гореща вана. След това е желателно да си останете у дома, облечени в топли дрехи и да почивате, за  да дадете възможност на тялото да се възстанови и релаксира. До края на деня не е желателно да се консумира алкохол, пикантна храна както и мляко и млечни продукти.

Ако усетите, че ви е тежко от изпитото количество вода, правете упражненията докато усетите подобрение. Хубаво е по време на практиката да усещате количеството погълната вода и да я направлявате из тялото чрез упражненията, до нейното освобождаване. Но ако въпреки всичко не ви се приходи до тоалетна е желателно да си направите клизма или  да изпълните позите Випарита-карани, Падахастасана и Маюрасана. Има вариант с многократно повторение на Удияна бандха, Наули крия или Лаулики.

ЗАХРАНВАНЕ

Абсолютно забранено е да оставите храносмилателната си система без храна повече от час след приключването на процедурата. Захранването трябва да направите не по-рано от половин час след края на процедурата и не по-късно от 1 час.

Приготвя се следното ястие /Khicheri/

Преварява се добре равни части ориз и леща, до консистенцията на каша.

Добавя се 1 лъжичка масло ГИ или студено пресован зехтин. Ако нямате добавете нормално масло. Не добавяйте сол или други подправки и съставки. Ако не желаете да консумирате бял ориз, може да сварите до степен на превареност жито или елда. Възможно е  маслото да се замени със зехтин например.

Оригиналното захранване от тези 3 съставки (ориз, леща и ги) помага да се възстановят нормалните функции на храносмилателната система, възобновява мукуса в стомаха, подпомагащ възстановяването на стомашната лигавица като образува слуз, която предпазва стените на тракта.

Същото ястие се приготвя и за вечеря, като към него може да се добавя и сварен картоф и морков. През първия ден не яжте нищо друго освен горе споменатото. В следващите няколко дни не яжте животинска храна, приготвяйте си единствено растителна лесно смилаема храна. Избягвайте броколи, зеле и подобни.

Как се прави масло Ги – разтопява се на водна баня качествено краве масло и пяната, която образува на повърхността, се отстранява с лъжица. Маслото се оставя на тих огън, докато не спре цвърченето, което е остатъчна вода в него. Така пречистеното масло прецеждате с метална цедка и сипвате в бурканче и оставяте да изстине, след което може да съхранявате в хладилник и да ползвате при нужда. Маслото Ги се ползва в храненето по принципите на аюрведа.

Как ще ви повлияе тази процедура:

Ще повиши настроението ни.

Ще ни помогне да се отървем от доста токсини и вредни микроорганизми.

Ще почувстваме лекота.

Имунната система ще се повиши.

Елиминират се  повечето от болестите, свързани с храносмилателната система; това включва заболявания като диабет, киселини, хронична дизентерия, запек, и повишени нива на интоксикация.

Ще повлияе положително не само на тялото, но и на ума и духа.

Предпазва от камъни и пясък в бъбреците и от заболявания на пикочо-половата система.

Противопоказания:

Да не се прилага от хора болни от дизентерия, остър колит, остър апендицит, туберкулоза, диария, рак на червата, язва на стомаха.

Да не се прилага от тежко болни хора и по време на бременност.

ПРЕПОРЪКИ СЛЕД ПРАКТИКАТА:

ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ АЛКОХОЛ, КАФЕ, ЦИГАРИ, ЧАЙ И ПИКАНТНИ ХРАНИ!!!

НЯКОЛКО ДНИ ДА СЕ ИЗБЯГВАТ МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

ТЯЛОТО ДА Е ЗАТОПЛЕНО С ГОРЕЩА ВАНА

ДА СЕ ВНИМАВА ОТ ПРОСТУДА

Кайлаш – мистичния дом на боговете

Кайлаш е връх в планините Гангдисе, в много отдалечена и негостоприемна част на Тибетските Хималаи – свещено място за четири религии – индуизима, будизма, джаинизма и местната тибетска религия Бон. На санскрит Кайлаш означава кристал. Макар да не е сред най-високите върхове на Хималаите, Кайлаш е най-свещената и почитана планина на Земата. Много хора вярват, че Кайлаш е центърът на космоса и именно там се намира коридорът , водещ към мистичния град Шамбала. Учителят Петър Дънов, също споменава за съществуването на Тайнствената Шамбала. Над 1000 години се стичат поклонници от цял свят, за да извършат 51-километрова обиколка, по часовниковата стрелка за едно денонощие, около върха за отдаване на почит към Боговете. Някои дори изминават този път с пълзене. Според вярванията една обиколка изтрива греховете на един живот, а 108 осигуряват нирвана, върховното духовно просветление.

 В индуизма:

Според индуизма Шива, унищожителят на злото и мъката, живее на връх Кайлаш, където седи в непрестанна медитация заедно със съпругата си Парвати, дъщеря на Хималая. Богът на богатсвото, Кубера, също живее на или близо до планината. В много индуистки секти Кайлаш се счита за рай, крайната цел на душите и духовният център на света.
Според едно описание във Вишну пурана Кайлаш е центърът на света, четирите му стени са направени от кристал, рубин, злато и лазурит. Той е колоната, на която се крепи света, висок е 84 000 левги, центърът на световната мандала и е разположен в сърцето на четири планински вериги, символизиращи лотос. Четирите реки извиращи от Кайлаш текат по четирите световни посоки и разделят света на четири региона.
Най-големият и важен издълбан в скали храм в света Кайлаш в Елора, Махаращра носи името на връх Кайлаш. Много от неговите скулптури и изображения описват епизоди от живота на Шива и Парвати, включително опитът на демона Равана да ги бутне от Кайлаш, като го разтърси.

В будизма:

Много места в района са свързани с Падмасамбхава (гуру Ринпоче), чиито тантрически практики из тибетски свещени места установяват будизма като доминираща религия през 7-8 век.

Според легендата известният тантрически будистки учител Миларепа (ок. 1052 – ок. 1135) пристига в Тибет, за да предизвика застъпника на религията бон Наро Бон-чунг. Двамата се впускат в ужасяваща вещерска битка, но никой не успява да надделее. Накрая се съгласяват, че който пръв достигне връх Кайлаш ще се счете за победител. Нар Бон-чунг сяда на вълшебен барабан, с който започва да се извисява по склона, а последователите на Миларепа са сащисани виждайки учителя си да сяда в медитативна поза. Когато Наро Бон-чунг почти достига върха Миларепа скача и достига върха яздейки лъчите на светлината и по този начин печели състезанието. Той обаче хвърля шепа сняг на върха на планината Бонри, завещавайки я на последователите на бонпо.

Тантрическите будисти вярват, че Кайлаш е дом на Буда Чакрасамвара (тиб. Корло Демчок), който представлява върховното блаженство.

В джайнизма:

Джайнистите вярват, че основателят на тяхната религия Ришабхадева постига мокша или нирвана (духовно освобождение) на връх Аштапада (Кайлаш).