20_48 (1)
32ede75f4070cadf5499bd6b174c96e1


В околностите на Язовира е потъналата църква, а наблизо е Долината на Тракийските Царе . Предвиждаме да стигнем до Вратата на богинята – мегалит край Бузовград, това е един от най-интересните паметници в Долината на тракийските царе. Древните са го ползвали както с култови и ритуални цели, така и като маркер на времето. Те правели такива светилища в далечни зони извън територията, която обитавали, за да бъдат те съизмерими с отношението им към боговете. По това време върховно божество е Великата богиня майка. Всичко било навързано в една митологично-култова система, обслужвана от посветени жреци астрономи, които наред с култа са поддържали календара на тогавашното общество. В деня на слънцестоенето, има традиция хората да очакват вписването на слънчевия диск в специално оформения от траките скален отвор. Според местни радиестезисти, най-живото и високоенергийно място в България е районът между мегалита, язовир “Копринка” (с древния град Севтополис на дъното) и Старосел. Мегалитът според него има енергийна сила, съизмерима с тази на пирамидата в Гиза. 
2006 г. Валерия Фол, съпруга на починалия виден български траколог проф. Александър Фол, изпълнява неговата последна воля, като разпръсва част от праха му над долината. Професорът приживе сам помолил ритуалът да се извърши на това сакрално място.
Древните траки са смятали, че през, преминава слънчевият лъч при залез и оттам душата на починалия отива в царството на мъртвите.

На връщане ще дегустираме вината на Изба Анжелиус Естейт.

Цена : 110 лева на човек в споделена стая 
Включени : 3 йога занимания + 1 енергийно йога занимание + 2 нощувки , 2 закуски.
Транспорт – самостоятелен 
http://www.aglikapalace.com/ ;

Записване с инфо за транспорт и капаро от 50 лева в студиото , ( тел за контакт 0888 506 222 Нели)