ЛИМФНАТА СИСТЕМА – ЖИВАТА ВОДА В НАШИЯ ОРГАНИЗЪМ

 

lymphaticsystem
От изключителна важност е да се знае , че за доброто състояние на лимфната ни система е нужно  правилно и редовно практикуване на йога , съчетано с  движение…
Лимфата е първата  от 7-те тъкани в нашия организъм според Аюрведа като всяка тъкан , храни следващите. Съответно , ако лимфата страда , страда кръвообращението, костната ,нервната и репродуктивната системи.
Когато лимфната система не работи правилно, организмът ни не може да извежда токсините и да регулира количеството течност в нашите тъкани , това довежда до вирусни, гъбични и бактериални инфекции. За да можем да постигнем максимално здраве, Тя  трябва да функционира добре. Лимфната течност трябва да „тече“, пренасяйки хранителните вещества, които са всмукани от стените на червата и да отвежда излишната течност в междуклетъчното пространство. Това е сложна система, която включва органи, възли и съдове, които изпълняват три основни функции: баланс на течностите, абсорбция на мазнини и имунно-защитна.

14517480_682582955233111_8082125666461812814_n
АСАНИТЕ И ПРАНАЯМА са като „помпа и ускорител“ за лимфата!!!
Лимфната система  няма собствена помпа като сърцето при кръвоносната система, която да задвижва течността през съдовете.
Тялото ни разчита на мускулите, които чрез упражнения , разтягане и движение са основния метод за задвижване на лимфата.
ЗАСЕДНАЛИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ НАМАЛЯВА ЛИМФНИЯ ПОТОК С 94 %. Застоялата лимфа е една от основните причини за поява на целулит ,отоци по тялото и наднормено тегло.
Описаното по-горе блокира основните функции на лимфната система – очистващата: да извежда токсините и отровите от тялото, както и бактериални , гъбични и други субстанции.
Защитна функция – от нея зависи имунитета.Клетките на лимфната система са лимфоцитите , а те на практика са основните клетки на имунната система на човека.


Особено зимата , трябва още повече да влияем на лимфния поток и неговата циркулация – обърнатите асани, Сурия Намаскар, Пранаяма и разтягането извеждат застоялата лимфа от мускулните депа и повлияват благоприятновърху кръвоносната  и лимфна системи.
Полезно е да се пие билков и зелен чай ,Матча, вода и сок от червена боровинка.

Материалите са събрани от лекция по Аюрведа на Стефка Реджилъс и от интернет.