КОИ СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА БОЛКИТЕ В ГЪРБА? И ЗАЩО ЙОГА И ДВИЖЕНИЕТО ЛЕКУВАТ?

 

3d rendered illustration of the male nerve system

Йога никога не е заменяла медицината и не е би­ла неин противник. От самото зараждане на медицината като наука, поставила си за цел да лекува и предпазва от болести, фи­зическите упражнения са били пропагандирани от лекарите.Прочутият лекар от древността- Гален,обичал да казва, че той „хиляди пъти е връщал здравето на болните с помощта на фи­зическите упражнения“.Йогийските упражнения и пранаяма не са вълшебна пръчица, но въздействат на организма като цяло, “събуждат го” и засилва собствените му защитни сили. В това отношение човечеството не е намерило по-добро средство, пък и едва ли ще открие някога.

Всяко изменение на гръбначния стълб, независимо каква е причината, може да доведе до редица много сериозни заболявания. А подобни изменения могат да настъпят дори без да осъзнаете това. Една неподходяща поза на работното място, травма по време на тренировка или при занимание с тежка физическа работа ,повдигане на тежест, без да се помисли как точно да се извърши това, неправилно хранене, неподходящи обувки и т.н…Човек не винаги осъзнава причините за някое заболяване, не винаги реагира на първите сигнали, подадени от организма, но повярвайте, че щом става дума за изменения в гръбначния стълб и свързани с тях заболявания, нещата са много, много сериозни. Защо е така? Защото гръбначният стълб е свързан с почти всички наши органи. Той се състои от 33 прешлена, образуващи 5 отдела: шиен, гръден, поясен, кръстов и опашен. Между отделните прешлени са разположени хрущяли и връзки. Благодарение на тази конструкция човекът може да се извива в различни посоки. Всеки знае, че съединявайки се, прешлените образуват канал, в него е гръбначният мозък, от който излизат нервни влакна, обслужващи нашето тяло. Тридесет и едно такива влакна са разположени по дължината на целия гръбначен стълб. Осезание, обоняние, слух, зрение, мускули, хормонални жлези и други органи и процеси са под контрола на гръбначния стълб, тъй като коренчетата на чувствителните нерви,отговарящи за много от тях, са свързани с него. Едва ли някой се досеща, че при възпаление на пикочния мехур, при импотентност, гинекологични проблеми при жените има увреждания във втори гръбначен прешлен, а ако ви боли често гърлото или щитовидната жлеза не функционира правилно, вниманието трябва да се насочи към пети гръден прешлен.

За да се справим с тези проблеми преди всичко е нужно да включим в програмата си всекидневна и балансирана йога практика, която способства за укрепване на нервната система, закаля­ва и засилва организма, разходки на чист въздух и занимания със спорт като плуване и колоездене..

 

Остеохондроза и радикулит

Остеохондрозата се дължи на изменения на гръбначния стълб, по-точно в междупрешленните дискове.. Ако е поразен шийният дял, говорим за шийна остеохондроза,а има и гръдна, и поясна. Причините за това заболяване са различни. Най-често това е травма, понякога съвсем стара, от детските години. Или хронич­но инфекциозно заболяване, преди всичко ревматизъм. Има и случаи, когато заболяването възниква в резултат на продължи­телна неподвижност или еднообразна работна поза.

С годините ,изведнъж точ­но в най-неподходящия момент – когато си на гости, на улицата, на кино – те пронизва остра болка в главата, в шията. А след то­ва болката започва да напомня за себе си непрекъснато, като се засилва при всяко движение и се съпровожда от неприятно хрущене в ставите.

Най-доброто лекарство за стра­дащите от остеохондроза са редовните физически упражнения и йога.

Yoga-0005

При тези, чийто труд е свързан с навеждане на главата (а точно това способства за възникването на остеохондроза), в йога се предлагат множество асани, въвличащи в активно движение гръбначния стълб и шията. Разбира се масажите (ако разбира се, лекарят позволи) и физиотерапията.

Раликулитът е едно от най-разпространените заболявания на нервната система и от него страда целият организъм. Причини­те, които го предизвикват, са различни. Преохлаждане на организма, постоянно пребиваване във влажно и студено помещение, резки промени в температурата на въздуха, излагане на течения, трав­ми. Често той е усложнение след ревматизъм, грип, ангина.

Какво предизвиква болката? От гръбначния мозък се разкло­няват нервни коренчета. Именно тяхното възпаление се нарича радикулит. Той може да възникне в коя да е част на гръбначния мозък. Обаче шийните и гръбните нервни коренчета рядко се поразяват, докато долните поясни и горните кръстцови, влиза­щи в състава на седалищния нерв, заболяват по-често – точно това състояние се нарича поясно-кръстцов радикулит.

По правило лекарите назначават при радикулит всевъзможни лекарства и процедури. Но радикален начин за лечение и профилактика на радикулита е движението и йога. Да, именно движението, от което така се плашат болните. Йогийските асани увеличават прилива на кръв към болните мускули, а усилената мускулна дей­ност активизира общата обмяна на веществата и способства за извеждането от организма на излишните соли (а „помощник“ на радикулита е отлагането на соли в гръбначния стълб).

Yoga-0191

Правете йога се с лек тренировъчен екип, за да не охлаждате мускулите си като в никакъв случай не бива да стоите на течение по време на изпълнение на упражненията.И не допускайте типичната грешка – щом позатихнат болките, край на йогата и разходките.

     Спон­ди­ло­па­тия е хронично и системно възпаление на гръбначния стълб . Проявяващи се с болка, провокирана най-вече при кифоза , гръбначна неподвижност и болестта на Бехтерев.

Дископатията и дисковата херния в лумбалната област заемат най-голям процент от заболяванията на периферната нервна система. Между прешлените на гръбначния стълб има дискове, които представляват влакнисто-хрущялна пластина. В средата има ядро, обградено от пръстен. Когато в този пръстен се получат цепнатини,от тях започва да излиза пулпозното ядро на диска.Точно това мигриране на ядрото се нарича дискова херния. Причините за подобни заболявания са :резки движения, вдигане на непремерени тежести, усукване на тялото, при спортуващите-претренираност, неподходящи обувки. При тежка физическа дейност най-голямо е натоварването на кръстния отдел на гръбначния стълб. Болката в кръста с разпространение към един или двата крака се дължи на вертебрална остеохондроза /шипове/, снижен междупрешленен диск или пролапс на същия диск. Основна роля играе механичния фактор – притискане на задните коренчета.

А това са и някои препоръки:

За да не допуснете увреждания на гръбнака, спете на твърдо легло като това може да ви помогне да коригирате и леки гръбначни изкривявания. Във всекидневната ви йога практика освен огъвкавяващите асани използвайте балансирано натоварване на всички мускули на тялото, тъй като в йога то се разглежда като едно цяло. Избягвайте обувки с високи токчета като 6 см. е максималната височина. Ако работите седнали, използвайте позиция с изправен гръб, избягвайте полуседнало-полулегнало положение и не се заседявайте. Хранете се с продукти богати на калций, фосфор,магнезий и манган. Не забравяйте, че на организма са нужни и витамини. Без витамините С и D организма не може, а витамините от група В дори се използват при лечение на гръбначни заболявания и възпаления.

Ето и една проста противовъзпалителна рецепта с куркума-препоръчвано лековито растение за възпаления.

kurkuma
Вземете една четвърт чаша куркума на прах, смесена с половин чаша чиста вода и оставете да къкри за няколко минути на умерен огън, като се разбърква непрекъснато. Не позволявайте на гъстата паста да стане прекалено суха. След като изстине, поставете сместа в буркан и го сложете в хладилник. Може да да издържи няколко седмици без да се развали. Взимайте по пълна лъжица от буркана и я смесвайте с топло мляко – животинско или на основата на растения, можете да добавите мед или чия, кокос, бадеми или сусамово олио.

Използвани са материали от интернет