Информация


6

Йогийските асани /пози/ имат дълбоко физиологическо въздействие и значителен формиращ ефект както върху мускулите, така и върху структурата на вътрешните органи. Характерното за тях е, че функционалното натоварване на мускулатурата се постига без недостиг на кислород и без загуба на енергия. Предизвиканото статично-силово /изометрично/ „съкращаване“ на мускулите, максималното разтягане на сухожилията и сухожилните възли води до силно дразнене на проприорецепторите в тях.

Както показват изследванията, тази силна проприоцептивна импулсация достига едновременно до вегетативните центрове на хипоталамуса и мозъка и по този начин се усилва дейността на сърцето и на дихателния апарат. Такъв вид функционално натоварване на мускулите, на техните проприорецептори, а чрез тях на вегетативната нервна система, на сърцето, кръвообращението и дихателния апарат не съществува при никоя друга система.

Известния йога учител Христо Илиев използва най-точния израз  за практикуване на асаните(фезическите пози)- “удосилие”(удоволствие от усилието), с липса на всякакво насилие върху тялото.Важно е позите да се изпълняват съсредоточено, а навлизането в тях плавно и спокойно. Вашата мисъл трябва да бъде и в ръцете, и в краката -да участва във всяка клетка от тялото като по време на изпълнението на всяка асана мисълта трябва да бъде в настоящето- Тук и Сега.

За начинаещите е трудно да насочват и задържат вниманието си към всяка поза. Зя тях е нужно внимание за правилното изпълнение на асаната и следенето на инструктора. Важен е и акцента върху Пълното йогийско дишане ,използващо оптимално капацитета на белите дробове. Това е и едно от големите предимства на йога. Тук концентрацията се получава непринудено, а стимула към съсредоточаване се получава естествено..

Освободи Напрежението, силата е в покоя.

Йога класовете в Кайлаш включват интересни и разнообразни движения, пози, дихателни упражнения, техники за медитация и релаксация, подобряващи концентрацията на ума и здравето на тялото. Всеки процес е добре обяснен и демонстриран по време на урока. Хора от всички възрасти са добре дошли, независимо дали са начинаещи или опитни в приятната атмосфера на зала Кайлаш.

„Да видиш Света в една песъчинка и Раят в дивото цвете. Задръж Безкрайността в дланта си и Вечността в един час.“ - Уилям Блейк (1757-1827)


 Започнете тук и сега

 Независимо дали сте начинаещи или напреднали, гъвкави или не, болни или здрави, чрез Йога можете да изв­лечете незабавна полза за себе си. В Йога заниманията се комбинират множество елементи на фи­зическите движения свързани с осъзнато дишане, които могат лесно да бъдат нагодени към отделния индивид и степента му на подготвеност. Ето някои от полезните ефекти на йога за Вас:

  •   Йога ще ви тонизира, ще развие гъвкавост на ума и ще даде повече сила на тялото. В нея се акцентира на изомет­ричните упражнения (със задържане на позите), при които мускулите остават напрегнати противополож­но един на друг, а това е много по-въздействащо от фитнеса.
  •  Йога ще ви дари с неизчерпаема енергия. При из­пълнението на йогийските дихателни упражнения и пози се стимулира кръвообращението и се подобрява функционирането на органите – включително и на мозъка. Ще се за­редите с жизненост и ще можете да вършите работата си много по-бързо през деня, а това ще увеличи свободното ви време.
  •  За Йога не ви е нужно ня­какво специално оборудване, нито пък трябва да сте в из­ключително добра физическа форма. Ще я овладявате със свой собствен темп, ще правите само онези упражнения, които ви карат да се чувствате добре, до усещане на приятност. Има ли нещо по-хубаво? Можете да правите малко или много упражнения, както ви харесва. Започнете и ще видите как интересът ви нарас­тва.

 

Кайлаш – мистичния дом на боговете

K2 - 2

Кайлаш е връх в планините Гангдисе, в много отдалечена и негостоприемна част на Тибетските Хималаи – свещено място за четири религии – индуизима, будизма, джаинизма и местната тибетска религия Бон. На санскрит Кайлаш означава кристал. Макар да не е сред най-високите върхове на Хималаите, Кайлаш е най-свещената и почитана планина. Много хора вярват, че Кайлаш е центърът на космоса и именно там се намира коридорът към мистичния град Шамбала. Учителят Петър Дънов, също споменава за съществуването на Тайнствената Шамбала. Над 1000 години се стичат поклонници от цял свят, за да извършат 51-километрова обиколка, по часовниковата стрелка за едно денонощие, около върха за отдаване на почит към боговете. Някои дори изминават този път с пълзене. Според вярванията една обиколка изтрива греховете на един живот, а 108 осигуряват нирвана, върховното духовно просветление.

K1 - 1

 В индуизма:

Илюстрация на значението на Кайлаш в индуизма. Шива, Парвати, Ганеша и Каркитея.
Според индуизма Шива, унищожителят на злото и мъката, живее на връх Кайлаш, където седи в непрестанна медитация заедно със съпругата си Парвати, дъщеря на Хималая. Богът на богатсвото, Кубера, също живее на или близо до планината. В много индуистки секти Кайлаш се счита за рай, крайната цел на душите и духовният център на света.
Според едно описание във Вишну пурана Кайлаш е центърът на света, четирите му стени са направени от кристал, рубин, злато и лазурит. Той е колоната, на която се крепи света, висок е 84 000 левги, центърът на световната мандала и е разположен в сърцето на четири планински вериги, символизиращи лотос. Четирите реки извиращи от Кайлаш текат по четирите световни посоки и разделят света на четири региона.
Най-големият и важен издълбан в скали храм в света Кайлаш в Елора, Махаращра носи името на връх Кайлаш. Много от неговите скулптури и изображения описват епизоди от живота на Шива и Парвати, включително опитът на демона Равана да ги бутне от Кайлаш, като го разтърси.

K5 - 2

В будизма:

Тибетско изображение на Кайлаш

Много места в района са свързани с Падмасамбхава (гуру Ринпоче), чиито тантрически практики из тибетски свещени места установяват будизма като доминираща религия през 7-8 век.

Според легендата известният тантрически будистки учител Миларепа (ок. 1052 – ок. 1135) пристига в Тибет, за да предизвика застъпника на религията бон Наро Бон-чунг. Двамата се впускат в ужасяваща вещерска битка, но никой не успява да надделее. Накрая се съгласяват, че който пръв достигне връх Кайлаш ще се счете за победител. Нар Бон-чунг сяда на вълшебен барабан, с който започва да се извисява по склона, а последователите на Миларепа са сащисани виждайки учителя си да сяда в медитативна поза. Когато Наро Бон-чунг почти достига върха Миларепа скача и достига върха яздейки лъчите на светлината и по този начин печели състезанието. Той обаче хвърля шепа сняг на върха на планината Бонри, завещавайки я на последователите на бонпо.

Тантрическите будисти вярват, че Кайлаш е дом на Буда Чакрасамвара (тиб. Корло Демчок), който представлява върховното блаженство.

K4 - 2

В джайнизма:

Джайнистите вярват, че основателят на тяхната религия Ришабхадева постига мокша или нирвана (духовно освобождение) на връх Аштапада (Кайлаш).

K6 - 2