Кайлаш – мистичния дом на боговете

0

от admin | Публикувано в Йога клуб Кайлаш, Новини | Posted on 04-02-2013

 

K2 - 2

Кайлаш е връх в планините Гангдисе, в много отдалечена и негостоприемна част на Тибетските Хималаи – свещено място за четири религии – индуизима, будизма, джаинизма и местната тибетска религия Бон. На санскрит Кайлаш означава кристал. Макар да не е сред най-високите върхове на Хималаите, Кайлаш е най-свещената и почитана планина. Много хора вярват, че Кайлаш е центърът на космоса и именно там се намира коридорът към мистичния град Шамбала. Учителят Петър Дънов, също споменава за съществуването на Тайнствената Шамбала. Над 1000 години се стичат поклонници от цял свят, за да извършат 51-километрова обиколка, по часовниковата стрелка за едно денонощие, около върха за отдаване на почит към боговете. Някои дори изминават този път с пълзене. Според вярванията една обиколка изтрива греховете на един живот, а 108 осигуряват нирвана, върховното духовно просветление.

 

K1 - 1

 В индуизма:

Илюстрация на значението на Кайлаш в индуизма. Шива, Парвати, Ганеша и Каркитея.
Според индуизма Шива, унищожителят на злото и мъката, живее на връх Кайлаш, където седи в непрестанна медитация заедно със съпругата си Парвати, дъщеря на Хималая. Богът на богатсвото, Кубера, също живее на или близо до планината. В много индуистки секти Кайлаш се счита за рай, крайната цел на душите и духовният център на света.
Според едно описание във Вишну пурана Кайлаш е центърът на света, четирите му стени са направени от кристал, рубин, злато и лазурит. Той е колоната, на която се крепи света, висок е 84 000 левги, центърът на световната мандала и е разположен в сърцето на четири планински вериги, символизиращи лотос. Четирите реки извиращи от Кайлаш текат по четирите световни посоки и разделят света на четири региона.
Най-големият и важен издълбан в скали храм в света Кайлаш в Елора, Махаращра носи името на връх Кайлаш. Много от неговите скулптури и изображения описват епизоди от живота на Шива и Парвати, включително опитът на демона Равана да ги бутне от Кайлаш, като го разтърси.

K5 - 2

В будизма:

Тибетско изображение на Кайлаш

Много места в района са свързани с Падмасамбхава (гуру Ринпоче), чиито тантрически практики из тибетски свещени места установяват будизма като доминираща религия през 7-8 век.

Според легендата известният тантрически будистки учител Миларепа (ок. 1052 – ок. 1135) пристига в Тибет, за да предизвика застъпника на религията бон Наро Бон-чунг. Двамата се впускат в ужасяваща вещерска битка, но никой не успява да надделее. Накрая се съгласяват, че който пръв достигне връх Кайлаш ще се счете за победител. Нар Бон-чунг сяда на вълшебен барабан, с който започва да се извисява по склона, а последователите на Миларепа са сащисани виждайки учителя си да сяда в медитативна поза. Когато Наро Бон-чунг почти достига върха Миларепа скача и достига върха яздейки лъчите на светлината и по този начин печели състезанието. Той обаче хвърля шепа сняг на върха на планината Бонри, завещавайки я на последователите на бонпо.

Тантрическите будисти вярват, че Кайлаш е дом на Буда Чакрасамвара (тиб. Корло Демчок), който представлява върховното блаженство.

K4 - 2

В джайнизма:

Джайнистите вярват, че основателят на тяхната религия Ришабхадева постига мокша или нирвана (духовно освобождение) на връх Аштапада (Кайлаш).

K6 - 2

Comments are closed.